fbpx
VZDELÁVANIE REGISTRUJTE SA NA KURZ VIAC INFO
ELEKTROMYOGRAFIA – EMG
Október 30, 2023 / Blog / Zdravie
Október 30, 2023 / Blog / Zdravie

ELEKTROMYOGRAFIA – EMG

Vyšetrenie zachytávajúce elektrickú aktivitu svalov.

ČO JE EMG?

Elektromyografia je vyšetrenie zachytávajúce elektrickú aktivitu svalov. Overuje sa ich stav a správne nervové zásobovanie = inervácia. Vyšetrenie indikuje a vykonáva neurológ.

Elektromyografia (EMG) je diagnostická procedúra, ktorou sa skúma zdravie svalov, ale tiež nervových buniek, súvisiacich s činnosťou svalov. Vďaka signálom, ktoré EMG prístroj prekladá do reči grafov a čísel, lekár veľmi presne a pomerne rýchlo stanoví diagnózu.

EMG vyšetrenie odhalí prítomnosť, umiestnenie, stupeň i rozsah poškodenia. Zhodnocuje sa stav periférnych nervov, teda takmer všetkých nervov v tele, okrem mozgu a miechy. Práve takto lekári odhalia mnoho nervových a svalových porúch, alebo ich kombinácie.

AKO FUNGUJE EMG?

Každý zdravý človek ovláda prácu svojich svalov pomocou nervov, sval a jeho nervy spolu vytvárajú neoddeliteľný tím. Ich správna funkcia môže byť poškodená úrazom, nadmerným tlakom, zápalom, toxickými látkami alebo niektorou z vrodených vývojových chýb. Elektromyografia = EMG odhalí prítomnosť, umiestnenie a rozsah takéhoto poškodenia. Meranie elektrickej aktivity svalov vyšetrovaného pomáha poodhaliť príčinu ich oslabenia, ochrnutia alebo príčinu mimovoľných zášklbov svalstva.

AKÝM PRÍSTROJOM SA VYKONÁVA VYŠETRENIE?

Vyšetrenie sa vykonáva pomocou špeciálneho prístroja = elektromyografu, ktorý sa skladá z elektród, zdroja elektrických pulzov zosilovača, vyhodnocovača a monitora. Bežne sa používajú dva druhy elektród, ktoré sa prikladajú na kožu alebo sa vpichujú pod kožu (majú tvar ihly).
Svaly ľudského tela fungujú na základe príkazov z centrálnej nervovej sústavy (mozgu a miechy), ktorá pomocou nervov im odovzdáva informácie. Nervy vedú signály, ktoré sa podobajú elektrickým impulzom. Keď sa signál – vzruch dostane až na miesto kontaktu so svalstvom (toto miesto sa nazýva nervovosvalová platnička), zmení sa elektrická rovnováha vo svalových bunkách a vznikne sťah svalstva, teda tým aj určitý pohyb časti tela.
Na vyšetrenie sa vždy používajú dve elektródy (stimulačná alebo vstupná elektróda, prijímacia elektróda), pomocou ktorých je možné sledovať zmeny elektrickej aktivity svalu pri činnosti. Do svalu je pomocou stimulačnej elektródy privádzajú slabé elektrické impulzy a prijímacia elektróda zachycuje odpoveď na toto elektrické podráždenie a rýchlosť vedenia vyvolaného vzruchu nervom. Výsledok sa zobrazuje na monitore ako krivka EMG.

AKO SA PRIPRAVIŤ NA EMG VYŠETRENIE?

Vopred informujte lekára o všetkých liekoch, ktoré užívate na predpis, najmä ide o lieky na zrážanlivosť krvi. Takisto mu povedzte o všetkých voľnopredajných liekoch. V prípade, že máte kardiostimulátor alebo implantovaný defibrilátor, opäť to nezamlčte.

Predovšetkým defibrilátor je absolútnou kontraindikáciou k vyšetreniu. Vtedy vám lekár EMG vyšetrenie pravdepodobne neodporučí. Príprava na samotné vyšetrenie nie je zložitá, ale oplatí sa ju dodržať:

  • minimálne 3 hodiny pred zákrokom nefajčite, nepite kofeínové a energetické nápoje,
  • doma sa dôkladne umyte, ale nepoužívajte žiadne krémy,
  • zvoľte pohodlné oblečenie – lekár tak získa ľahší prístup k vyšetrovanému miestu

Ak ráno užívate lieky na upokojenie, alebo magnézium, v deň vyšetrenia ich vynechajte.

AKO PREBIEHA EMG VYŠETRENIE?

Ľahnete si na lôžko, alebo sadnete do sklopeného kresla. Lekár vám vydezinfikuje kožu a následne na dané miesto umiestni malé senzory, tzv. povrchové elektródy, ktoré budú posudzovať, či vaše motorické neuróny dokážu vysielať elektrické signály. Po skončení vyšetrenia lekár elektródy z kože odoberie.

Na druhú časť vyšetrenia sa používa tzv. elektromyografická ihla. Je to ihlová elektróda, ktorú vám lekár vsunie priamo do svalového tkaniva (nebojte sa, predtým ju dezinfikuje). Počas vpichovania ihly môžete cítiť mierne nepohodlie, alebo miernu bolesť.

Cieľom vyšetrenia je vyhodnotenie aktivity svalu, keď je v pokoji, a potom aj pri kontrakcii. Ihly sú veľmi tenké a elektrický prúd je slabý, takže nič špeciálne necítite. Môžete si všimnúť na len reakcie svalu na impulz. Po vyšetrení lekár ihlu vyberie.

Pri oboch vyšetreniach vysielajú elektródy do vašich nervov slabé elektrické signály. Celá procedúra trvá 30 až 60 minút, v niektorých prípadoch aj kratšie – podľa konkrétneho problému a testovanej oblasti).

AKÉ SÚ RIZIKÁ EMG VYŠETRENIA?

Elektromyografia je vyšetrenie s minimálnym rizikom. Potom však môžete pociťovať bolesť v testovanej oblasti, ktorá môže trvať aj niekoľko dní. V zriedkavých prípadoch sa vyskytuje mravčenie, podliatiny, opuchy na miestach vpichu ihly.

V prípade, že cítite intenzívnejšiu bolesť, alebo sa opuch zväčší, konzultujte stav s lekárom. Vyšetrenie nijako nebráni pacientovi v ďalších aktivitách ani výkonoch – môžete pokračovať vo svojom bežnom programe.

KEDY BUDETE VEDIEŤ VÝSLEDKY EMG VYŠETRENIA?

Väčšina lekárov má výsledky hneď po zákroku – spravidla vidia krivku už na monitore, tak ju môžu priamo vyhodnotiť. Ak vám EMG odporučil iný lekár, ako vyšetrujúci, výsledky sa dozviete od neho. Ďalší postup závisí od toho, či sú výsledky dobré, alebo nie.

ČO ZNAMENAJÚ VÝSLEDKY EMG VYŠETRENIA?

Pokiaľ EMG vyšetrenie odhalilo akúkoľvek elektrickú aktivitu vo svalov v stave pokoja, môžete mať svalovú poruchu, resp. poruchu, ktorá ovplyvňuje nervy vo svaloch. Vylúčiť sa nedá ani zápal (spôsobený poranením).

Ak EMG prístroj zaznamenal abnormálnu elektrickú aktivitu počas svalových kontrakcií, často ide o nervové poruchy – amyotrofická laterálna skleróza, herniovaný disk alebo syndróm karpálneho tunela.

Je možné, že na potvrdenie diagnózy budete musieť absolvovať ďalšie vyšetrenia alebo liečebné postupy. Prosím, spolupracujte s odborníkmi, nehnevajte sa na nich, že sú dôslední.

KEDY VÁM LEKÁR ODPORÚČI EMG VYŠETRENIE?

Najmä vtedy, ak máte príznaky nejakej svalovej, nervovej alebo neuromuskulárnej poruchy, resp. choroby. Najčastejšie je to brnenie, necitlivosť, stuhnutosť svalov, nedobrovoľné zášklby (tiky), svalová bolesť alebo slabosť, až paralýza končatín.

Vo všeobecnosti neurológ odporučí vyšetrenie EMG, ak má podozrenie na tetániu, polyneuropatiu, poškodenie periférnych nervov (či nervových koreňov pri hernii disku), alebo poruchy nervovo-svalového prenosu.

EMG NAJČASTEJŠIE ODHALÍ TIETO CHOROBY/PORUCHY:

  • svalové poruchy – napríklad svalová dystrofia,
  • myasténia gravis,
  • radikulopatia,
  • poruchy periférneho nervu – hlavne syndróm karpálneho tunela,
  • nervové poruchy – napr. amyotrofická laterálna skleróza.

AKÉ SU TYPICKÉ SYMPTÓNY?

  • Brnenie v prstoch
  • Pálenie v prstoch
  • Bolesť zápästia, lakťov, rúk
  • Syndróm karpálneho tunela

DOBRÁ RADA NA ZÁVER

Kým neviete, čo vám naozaj je, nesnažte sa svoj stav liečiť voľnopredajnými preparátmi, domácimi receptmi, či liekmi z e-shopov, ktoré nemajú žiaden certifikát. Nikdy nemáte istotu, že vyriešia váš zdravotný problém, a ešte menej viete, či vám neuškodia. Verte radšej modernej diagnostike – napríklad aj EMG vyšetreniu.

Ak máte záujem o toto vyšetrenie, objednajte sa telefonicky cez našu recepciu alebo nám napíšte – KONTAKT.

 

Zdroje:
slovenskypacient.sk,
healthline.com,
brighamandwomens.org,
kardioklub.biznisweb.sk,
sciencedirect.com.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK?

ZDIEĽAJTE HO S VAŠIMI ZNÁMYMI

Sledujte, čo sa deje
u nás na klinike…