fbpx
VZDELÁVANIE REGISTRUJTE SA NA KURZ VIAC INFO
HALLUX VALGUS ALEBO VYBOČENÝ PALEC
Október 15, 2021 / Fyzioterapia a šport / Vlog
Október 15, 2021 / Fyzioterapia a šport / Vlog

HALLUX VALGUS ALEBO VYBOČENÝ PALEC

Komplexné postihnutie prednožia s poruchou postavenia palca

Čo je Hallux valgus?

Hallux valgus je komplexné postihnutie prednožia s poruchou postavenia palca. Ako vyplýva z názvu (hallux = palec, valgus = vbočený dnu) je to nepekná deformita chodidla, kedy sa palec prikláňa k prstom a kosť v priehlavku sa naopak odkláňa, čo deformuje nohu.

 

Túto deformitu môžeme deliť na formu:

  • Štrukturálnu – zmena sa deje už na kostnom tkanive, čo nedokážeme zvrátiť, ale každopádne vieme pracovať na okolitých tkanivách, čo má veľmi dobrý výsledok na zmiernení problému vybočeného palca.
  • Funkčnú – zvratná na 100% v závislosti na odhodlanosti klienta problém vyriešiť :-).

 

Dôležité je si uvedomiť, že problémy sa netýkajú len palca nohy. Vybočený palec je totiž len dôsledok zmien, ktoré prebiehajú v celom našom tele.

 

Kedy vzniká Hallux valgus? Príčiny vybočeného palca.

 

Príčiny vzniku môžu byť vrodené, priame aj nepriame.

Medzi vrodené patrí dedičnosť, hypermobilita a pohlavie. Vybočený palec sa viac vyskytuje u žien ako u mužov. V detstve sa vybočený palec vyskytuje minimálne. Najčastejšie sa objavuje u žien po pôrode, či v neskoršom období života.

Medzi priame príčiny patrí nesprávna obuv a nepriame príčiny bývajú plochá noha, zranenie, reumatoidný zápal, nervovosvalové poruchy, skolióza, nadmerná hmotnosť a iné.

Výskumy všeobecne potvrdili, že vybočený palec začal trápiť viac ľudí, odkedy sa začali nosiť tesné topánky s minimálnym priestorom na pohyb. Taktiež na nás z každej strany číha „pomoc“, aby sme sa nemuseli pohybovať – eskalátory, výťahy, autá, mobil. Tým nám ochabuje telo, a teda aj samotné chodidlo slabne. Málokedy nás napadne chodiť vonku naboso. Z nedostatočného pohybu sa potom naše telo akoby “rúca”, preťažuje sa palcová strana nohy a dochádza k týmto deformitám:

  • Padnutá klenba nohy (priečna sa rozširuje a pozdĺžna padá dnu)
  • Päta a členok prepadáva dnu (do valgozity)
  • Kolená sa stáčajú dnu (stehenná kosť sa stáča do intrarotácie)
  • Panva je preklopená dopredu
  • Predsunutá hlava má taktiež dopad na Hallux valgus

Pri týchto deformitách býva palec veľmi preťažovaný a nemá inú možnosť ako sa vybočiť zo svojej správnej pozície.

Aké sú príznaky vybočeného palca?

 

Bolesť pociťujeme najčastejšie v začiatkoch, keď je príliš veľký tlak na vačok v okolí kĺbu palca, čo spôsobuje podráždenie, začervenanie a zápal. Postupom času pri nadmernej záťaži vnútornej strany nohy je chrupavka základného kĺbu palca poškodzovaná, čo môže viesť k zničeniu kĺbu. Nejedná sa teda len o estetický problém, ale hlavne o zdravotný, kde bolesť môže viesť k zníženej mobilite, čo znamená vzdať sa obľúbeného športu, prechádzok, či dokonca zmenu zamestnania a i..

Vybočený palec však nemusí vždy bolieť. Môžete si ho všimnúť, až keď vás tlačí topánka do daného kĺbu.

 

Liečba vybočeného palca

 

Liečbu Hallux valgus rozdeľujeme na konzervatívnu a operačnú.

  • Konzervatívna –  fyzioterapia, vložky do topánok, rôzne palcové ortézy, korekčné dlahy, fyzikálna terapia – rázová vlna, UZV. S týmto typom liečby vám vieme pomôcť u nás vo FYZIO KLINIK.
  • Operačná – ak nie je iné riešenie, je na mieste sa rozhodnúť pre zoperovanie hallux valgus. Ale aj napriek tomu nesmieme opomenúť, že fyzioterapia je nesmierne dôležitá aj ako predoperačná príprava palca, a zároveň aj pooperačná. Operácia síce opraví vybočený palec, ale nevie zmeniť funkčnosť ostatných mäkkých tkanív v okolí. Preto na fyzioterapiu netreba zabúdať ani pri tejto forme liečby, ktorá je jej súčasťou.

 

Aká obuv je vhodná pri vybočenom palci?

 

Pri výbere obuvi u vybočeného palca je potrebné sa vyvarovať:

  • Vysoký podpätok, ktorý preťažuje prednožie, posúva ťažisko tela vpred, preto by podpätok nemal presahovať 3 cm, viac môže pôsobiť negatívne.
  • Úzka špička, pretože to znemožňuje pohyb prstov, utláča chodidlo, noha nemôže byť plne aktivovaná pri chôdzi.
  • Tvrdá topánka tlmí aktivitu chodidla pri chôdzi.

 

Ako prevenciu odporúčame ľahkú obuv so širokým priestorom na prsty. Takto je vaša noha stabilná. Taktiež dostatočne ohybnú podrážku nielen po dĺžke, ale aj po šírke a bez podpätku.

Topánky sa vždy kupujú podľa najdlhšieho prsta, čo nemusí byť vždy palec.

Vo FYZIO KLINIK máme pre vás v ponuke ortopedické vložky ako aj ortopedickú obuv Peter Legwood, ktorá zabezpečuje odľahčenie halluxu a ponúka pohodlie. Táto obuv je špeciálna tým, že sa modeluje konkrétne podľa tvaru vášho chodidla.

Okrem vhodnej obuvi je nápomocná doplnková terapia.

Ako prebieha liečba vybočeného palca u nás vo FYZIO KLINIK?

Vo fyzioterapii sa zameriavame na liečbu vybočených palcov komplexne. Terapia u nás vychádza hlavne z učenia SPIRALDYNAMIK konceptu. To znamená, že techniky fyzioterapie nie sú zamerané len na oblasť palca, ale na celú dolnú končatinu.

 

 

Najprv však liečime samotné miesto bolesti a teda chodidlo. Používame manuálne techniky, mobilizáciu na uvoľnenie blokovaných kĺbov nohy a taktiež mäkké techniky. Klientov učíme, ako má chodidlo a palec správne fungovať cez model kostry. Takto sa naučia správnu biomechaniku pohybu, a následne to cvičením praktizujú na svojom tele. Ďalej si spoločne ukazujeme:

  • automobilizačné techniky, aby si klient vedel sám pomôcť od bolesti,
  • posilňovacie cvičenie na samotné chodidlo.

To všetko prepájame do celku – funkčného pohybu. Konkrétne do chôdze, aby novo naučené pohyby klient mohol automaticky hneď použiť, trénovať a telo na to nezabudlo.

Výskumy dokázali, že až 2000 opakovaní je potrebných pre zafixovanie nových pohybových vzorcov. Preto nestačí cvičiť len boľavý kĺb, ale cez SPIRALDYNAMIK koncept riešime celé telo. Ide o správne postavenie ako aj pohyb dolných končatín, panvy, hrudníka. – ich protipohyb voči sebe, mobilitu, silu, ťažisko tela a i.

Pri cvičení taktiež používame rôzne základné pomôcky ako active-ball, S-ball, theraband, fitlopta, bosu, senzomotorické koberčeky, I-moove prístroj. Ako doplnok využívame aj kineziotaping pre rýchlejší efekt a návrat funkčnosti palca.

 

Máte príznaky vybočeného palca?

 

Pokiaľ máte predispozície, alebo dokonca prvé príznaky vzniku Hallux valgus, neváhajte prísť na fyzioterapiu čím skôr. Naučíme vás ako sa správne starať o svoje chodidlá po celý život. Prevencia je najlepší liek a zdravé nohy sú krásne nohy.

Objednať sa na terapiu môžete cez našu aplikáciu FYZIO KLINIK alebo telefonicky na recepcii +421 (0) 948 774 999.

 

Článok pre vás pripravila naša fyzioterapeutka Barbora Grancová.

hallux-valgus-2
hallux-valgus-3
hallux-valgus-4
hallux-valgus-5
hallux-valgus-6
hallux-valgus-7
hallux-valgus-8
hallux-valgus-9
hallux-valgus-10

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK?

ZDIEĽAJTE HO S VAŠIMI ZNÁMYMI

Sledujte, čo sa deje
u nás na klinike…