fbpx
VZDELÁVANIE REGISTRUJTE SA NA KURZ VIAC INFO
ŠKRÍPANIE ZUBAMI A MIGRÉNA
Január 19, 2023 / Blog / Zdravie
Január 19, 2023 / Blog / Zdravie

ŠKRÍPANIE ZUBAMI A MIGRÉNA

Bolí vás sánka alebo nedokážete poriadne otvoriť stuhnuté ústa?

Bolí vás sánka alebo nedokážete poriadne otvoriť stuhnuté ústa?

Možno o tom ani neviete a počas spánku zatínate sánku, „zhrýzate“ zuby alebo nimi škrípete.  Taký drobný nočný zlozvyk, na ktorý vás zrejme upozornia až spolunocľažníci, vie poriadne znepríjemniť život. Aj celkom bežné veci ako otváranie a zatváranie úst vás môžu stáť kopec námahy, ak ich začne obmedzovať bolesť v čeľustnom kĺbe alebo stuhnutosť v tejto oblasti. 

Zhrýzanie je dôležité odstrániť čím skôr. Nielenže pri ňom dochádza k prenesenému a zvýraznenému tlaku na svaly, okolité štruktúry, a tým pádom aj na nervy, čo určite nepríjemne pocítite, ale aj k zmene žuvacích plôch zubov. Časom sa môže zmeniť celá geometria sánky, ktorá ovplyvní pohyblivosť čeľustného kĺbu voči hornej čeľusti a sánke.

Prečo škrípeme zubami alebo zatíname sánku?

U mnohých z nás za to môže trošku oneskorený prechod nervového systému, ktorý sa pri relaxácii a regenerácii prepína z režimu sympatiku do režimu parasympatiku. Celé tajomstvo sa týka vegetatívneho nervového systému, ktorý riadi naše telo bez vedomého vplyvu alebo zásahu. Keď sa nám začína zívať, tvoria sliny alebo prechádzame do spánku, to všetko sa deje bez toho, aby sme to mohli ovplyvniť vlastnou vôľou. 

Dôvodom, prečo počas snívania a prežívania rôznych nočných zážitkov napíname svaly v okolí sánky, alebo zatíname zuby, je rozladený vegetatívny nervový systém.  Špeciálnymi terapiami a doplnkami odborníci dokážu režim vyladiť a harmonizovať. Fyzioterapeut vtedy uvoľňuje svaly v oblasti krčnej chrbtice, záhlavia a bránice.

Aké problémy môžu vzniknúť pri škrípaní zubami?

Aj keď cvaknutie zubami a ich zatnutie patria k najmenej náročným telesným pohybom, ktoré dokážeme urobiť aj v noci, môžu spôsobiť ďalšie problémy. Takéto napätie ovplyvňuje tiež krčnú chrbticu alebo polohu hlavy, a tým pádom aj celého tela počas spánku. A platí to i naopak. 

Polohy spánku môžu ovplyvniť napätie záhryzového mechanizmu zatínania zubov a tým zvýšeného tlaku, ktorý sa prenáša až do čeľustného kĺbu a potom do hlavy.

Poloha, v ktorej zaspávame alebo v ktorej dokážeme najlepšie relaxovať, predurčuje pozíciu, do ktorej sa dostávajú krčná a hrudná chrbtica, tým pádom aj hlava a spojenie lebky a krčnej chrbtice. 

Existuje intenzívne prepojenie medzi samotným čeľustným kĺbom a krčnou chrbticou a prvými krčnými stavcami, ktoré ovplyvňuje zmeny v napätí svalov. Ak je nesprávne, môže mať za následok migrény, bolesti hlavy alebo pulzujúce bolesti v oblasti spánkov. 

Škrípanie zubami, akékoľvek nepohodlie pri žuvaní či problémy so sánkou netreba podceňovať a vždy je potrebné vyhľadať odborníka, ktorý má s danou problematikou skúsenosti a vie problém rýchlo a účinne vyriešiť.

Ak vás trápi takýto problém, vieme vám pomôcť aj u nás vo FYZIO KLINIK. Objednajte sa na komplexné vyšetrenie k fyzioterapeutovi.

Článok vypracoval spoluzakladateľ FYZIO KLINIK, hlavný fyzioterapeut, osteopat a chiropraktik Tomáš Malárik pre časopis RELAX – Sportmedia.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK?

ZDIEĽAJTE HO S VAŠIMI ZNÁMYMI

Sledujte, čo sa deje
u nás na klinike…